Neuromodulation

Neuromodulation er den næstældste og tredjestørste af Medtronics forretningsenheder. Den blev oprettet, da vi overførte vores ekspertise inden for elektrisk hjertestimulation til sygdomme, som rammer nervesystemet. I dag omfatter vores produkter neurostimulationssystemer og implanterbare systemer til afgivelse af medicin mod kroniske smerter, svær spasticitet, bevægelsesforstyrrelser generelt, psykiatriske sygdomme og urologiske og gastrointestinale sygdomme.

Primære produktkategorier

Dyb hjernestimulation (DBS)

I DBS-behandling anvendes en implanteret neurostimulator – i stil med en hjertepacemaker – til at levere elektrisk stimulation til præcist udvalgte områder af hjernen for at blokere uønskede signaler.

DBS-systemet omfatter:

  • en neurostimulator, der typisk implanteres lige under huden i den øvre del af brystet;
  • en tynd ledning, der overfører behandlingssignalet til elektroderne, der stimulerer hjernen;
  • en tynd forlænger, der forbinder ledningen til neurostimulatoren.

Systemer til afgivelse af medicin

Systemer til afgivelse af medicin består af to komplet implanterbare dele – en medicinpumpe og et intraspinalt kateter – som afgiver nøjagtige medicinmængder direkte ind i enten epidurale eller intratekale områder.

Eftersom systemer til afgivelse af medicin fører medicinen direkte ind i rygmarven frem for at afgive den gennem kroppen som oral medicin, kan intraspinal medicinering afhjælpe symptomer med mindre mængder medicin end oral medicin. Dette kan udgøre et alternativ til patienter, der ikke reagerer på eller oplever bivirkninger ved oral medicinering.

Systemerne anvendes til at styre svær spasticitet og kroniske smerter af både ondartet eller ikke-ondartet oprindelse.

Sygdomme, der kan behandles med et system til afgivelse af medicin*

Svær spasticitet forbundet med:

Kroniske smerter af ondartet eller ikke-ondartet oprindelse:

* Vedvarende indgift af medicin eller væsker testet som forenelige og nævnt på produktets etiket.


Gastroneurostimulation

Et lille medicinsk apparat kaldet en neurostimulator implanteres under huden, normalt i mavens nedre del. To isolerede ledninger implanteres i mavevæggens muskler og forbindes derefter til neurostimulatoren, som sender elektriske impulser gennem ledningerne for at stimulere de glatte muskler i den nedre mave. Systemet kan afhjælpe den kroniske kvalme og opkastningerne, der skyldes gastroparese.


Sakral nervestimulation

System för sakral neuromodulering beläget nära svansben

Disse apparater implanteres typisk i den øvre del af ballen og sender svage elektriske impulser til sakralnerverne, der har fæste tæt ved halebenet. Sakralnerverne styrer blæren, den nedre del af tarmsystemet og kønsorganerne. De er vigtige i styringen af urinvejenes og tarmenes funktion.

Sygdomme

Intraktabel funktionsforstyrrelse i nedre del af bækkenet, herunder:

Til patienter
Se siderne om Bladder Control och Bowel Control.


Rygmarvsstimulation

Rygmarvsstimulation (en neurostimulationsbehandling) afgives af en lille, implanteret rygmarvsstimulator. Den afgiver svage elektriske impulser til en patients rygmarv, så smertebeskeden afbrydes. I stedet for at føle smerter oplever de fleste patienter en prikkende fornemmelse, der kaldes paræstesi.

Patienter kan justere stimuleringens styrke og placering via en håndholdt programmeringsenhed. Patienter kan for eksempel regulere niveauet af stimulering til at passe til forskellige tidspunkter af dagen eller forskellige aktiviteter – som f.eks. at gå, at sove eller at sidde stille. Nogle neurostimulationssystemer kan automatisk justere stimulationen, når en patient ændrer sin position.

* Indikation for behandlingen af disse sygdomme ved hjælp af Rygmarvsstimulation er begrænset til kroppen og/eller lemmerne.

Til patienter
Se vores hjemmeside Tame the Pain website

Last updated: 5 May 2014

Section Navigation

Additional information

Årsrapport 2013

Delivering Solutions. Advancing Healthcare.

Medtronic Annual Report 2013

Se eller hemte Medtronic Annual Report 2013

Denmark